Un prim proiect pentru construcţia unei clădiri de 12 etaje a primit aprobarea autorităţilor locale și urmează să devină prima clădire înaltă construită pe structură de lemn. Clădirea a fost proiectată de Lever Architecture și va fi construită pe o structură de cherestea. Aceasta a primit aprobarea statului Oregon și a orașului Portland. Clădirile cu structură de rezistenţă din lemn cu înălţimea de peste 30 de metri erau interzise până acum de legislaţia americană.

Structura de lemn propusă include o combinaţie între mai multe tipuri de lemn tratate cum ar fi cheresteaua dublu laminată (CLT) sau lemn stratificat (Glulam). Materialul a fost supus mai multor teste pentru rezistenţa seismică, izolarea fonică și rezistenţa la foc. Acest material de construcţie devine o alegere preferată de arhitecţi care susţin că lemnul preia rolul oţelului și betonului ca principal material de construcţie al secolului 21. “Primirea autorizaţiei de construire este un punct cheie pentru schimbarea regulamentului și demonstrează fezabilitatea folosirii lemnului pentru a construi clădiri înalte în SUA”, a precizat dezvoltatorul Anyeley Hallova.

Specialiștii consideră că folosirea acestui material va determina creșterea cererii de produse de cherestea la scară largă stimulând noi investiţii în producţia rurală și crearea de locuri de muncă. Turnul construit în Portland pe strada 430 Northwest 10Th Avenue va include un spaţiu comercial la parter, cinci etaje de birouri și alte cinci de locuinţe cu una, două sau trei camera totalizând 60 de unităţi locative. Proiectul a fost făcut public în decembrie 2015.

Construcţia va începe anul acesta și are termen de finalizare iarna anului 2018 când va deveni cea mai înaltă clădire de lemn din America de Nord. Alte proiecte pentru clădiri înalte din lemn sunt în diferite faze de aprobare în America de Nord. Cel mai înalt turn cu structură hibridă între lemn și metal ar putea fi construit la Vancouver, o clădire pe structură de lemn cu șapte etaje a fost finalizată la Minneapolis și a fost lansată o propunere pentru cel mai înalt turn pe structură de lemn în New York.

Sursa: http://arenaconstruct.ro